torstai 14. kesäkuuta 2012

Turvantalon aarteena vanha flyygeli

Aurinkoisena lauantaina aivan maalis-huhtikuun vaihteessa 2012 Turvantalo hehkui ja säteili. Niin myös juhlaansa Turvantalossa viettävä Kaisa Maasilta - päivänsankari kevään vihreässään. Kun juhlassa Lasse Mårtensson istui flyygelin ääreen soittamaan säveltämänsä Pogostan, mieleeni palautui pieni tarina, jonka Uuno Sinkkilä oli kertonut.

Kun Turvantaloon oli päätetty hankkia soitin, kolme Lammin miestä lähtivät sitä ostamaan. Mukana oli rakastettu kunnanlääkäri Paavo Hirvelä, jonka pitkää elämäntyötä Lammilla jatkoi aikanaan myös pitkään poikansa Jouko Hirvelä. Lisäksi matkaan lähti tirehtööriksi kutsuttu Alfred Lagerlöf, joka toimi yli 40 vuotta seurakunnan kanttorina, mutta teki paljon muutakin. Hän mm. luotsasi Lammin Säästöpankkia liki 25 vuotta. Ja kolmantena tällä tärkeällä matkalla oli talousneuvos Uuno Sinkkilä, joka niin ikään pitkään ja vakuuttavasti kantoi vastuuta kunnan, seurakunnan sekä yhteisöjen ja järjestöjen asioista. He olivat ottaneet soittimen hankintatehtävän hoitaakseen.

Uuno Sinkkilä kertoi, että he viipyivät Tampereella muutaman päivän ja yön. Kun kysyin, mitä ihmettä te siellä niin kauan teitte, Sinkkilä ei vastannut. Hän taisi vain hymyillä, vähän veitikkamaisesti.

Flyygeli, jonka Lammin suojeluskuntalaiset ja lotat Turvantalolle 1940-luvulla hankkivat, on Bekker-merkkinen ja valmistettu Pietarissa 1893. Siinä on alkuperäiset norsunluukoskettimet. Kun Turvantalo otettiin Lammin kunnan toimesta peruskorjattuna käyttöön kokoontumis- ja juhlatilana 1989, Lions Club Lammi kustansi flyygelin peruskorjauksen, hinta oli tuolloin 25.000 mk.

Oivallisen soittimen kolme Lammin miestä Musiikki-Fazerilta Tampereelta hakivat. On ilo kuunnella, kuinka kauniisti tämä vanha, arvokas flyygeli soi taitavan soittajan käsissä.

SIRKKA VÄLIVEHMAS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti