torstai 20. elokuuta 2015

Lammin Turvantalo 80 v tilaisuus su 20.9.2015

Lammin entinen suojeluskuntatalo, nykyinen Lammin Turvantalo, täyttää tänä vuonna 80 vuotta ja juhlii sitä su 20.9.2015.
Lammin ensimmäinen suojeluskuntatalo valmistui vuonna 1925, mutta talo paloi perustuksiaan myöten 22.9.1934. Uuden talon rakennuspuuhiin ryhdyttiin välittömästi Väinö Louhion suunnitelma pohjalta. Uusi talo vihittiin käyttöön täsmälleen vuosi tulipalon jälkeen eli 22.9.1935.

Turvantalo on historiansa aikana kokenut monia muutoksia. Lokakuussa 1944 Lammin suojeluskunta lahjoitti Turvan osakkeet Lammin manttaalikunnalle, ja joulukuussa 1944 entisen suojeluskuntatalon nimi muutettiin Osakeyhtiö Turvaksi. Seuraavana vuonna talo vuokrattiin 15 vuodeksi Lammin kunnalle kunnanvirastoksi. Talossa toimi myös nimismiehen kanslia. Myöhemmin talossa toimivat myös autokoulu ja Vapaakirkko.

Manttaalikunta luovutti osakkeensa vuonna 1952 Lammin maataloustuottajille ja Lammin maamiesseuralle. Vuonna 1959 Turvantalon viralliseksi nimeksi tuli Lammin Seuratalo osakeyhtiö Turva. Osakeyhtiö myytiin sittemmin Lammin kunnalle vuonna 1978. Talo remontoitiin ja otettiin uudelleen käyttöön loppuvuodesta 1989. Talosta kehkeytyi jo tuolloin lammilaisten yhteinen juhla- ja kokouspaikka.

Vuonna 2009 toteutuneessa kuntaliitoksessa talo siirtyi Hämeenlinnan kaupungin omistukseen, mutta varsin pian uudelleen perustettu Lammin Turvantalo Oy osti kiinteistön omistukseensa. Omistusoikeus siirtyi yhtiölle 1.2.2012.

Monenlaista toimintaa
Turvantalosta on muodostunut lammilaisten yhteinen olohuone, sillä hyvin monia perhejuhlia on vietetty uudistuneissa tiloissa. Lisäksi talossa on järjestetty lukuisia konsertteja, koulutustilaisuuksia ja kokouksia, koska puitteet ja välineistö vastaavat hyvin nykyajan tarpeisiin. Taloa on kunnostettu saatujen hankerahojen turvin, mutta myös talkootyötä tehden. Yhtiön osakepääoma on osakeantien johdosta saatu nousemaan 81.500 euroon.
Talkootyöt suureksi avuksi
Talossa on järjestetty lukuisia talkoita, kun kiinteistöä on peruskorjattu tai huolehdittu tilojen suursiivouksista, kaluste- ja keittiövälinehankinnoista, nettisivujen uudistamisesta jne. Talkoohengessä on tehty myös konserttijulisteita ja –lippuja ja huolehdittu tilaisuuksien kahvituksista. Tämä yhdessä tekeminen on helpottanut myös yhtiön taloudenhoidossa, ja luonut samalla voimakasta yhteisöllisyyttä sekä osakkeenomistajien että lammilaisten keskuudessa.

Merkittävää on ollut myös saatu taloudellinen tuki ja lahjoitukset. Lukuisa joukko yrityksiä lukeutuu Turvantalon tukijoihin. Lammin Säästöpankki tukee merkittävällä summalla jo kolmatta vuotta yhdistystilan käyttöä, joka mahdollistaa yhdistysten kokousten pitämistä Turvantalossa ilman vuokraa. Lammin Laulun ja Laulupoppoon keväisen konsertin tulot ohjattiin niin ikään Turvantalon hyväksi.
Juhlahetki konserttitunnelmissa su 20.9.2015
Lammin Turvantalo Oy:n yhtiökokous pidetään su 20.9.2015 klo 16.00. Sen jälkeen klo 17.00 alkaa Turvantalon 80 v tilaisuus, joka on avoin kaikille kiinnostuneille. Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen.

Turvantalon hyväksi järjestetään vielä samana päivänä klo 18.00 yleisölle avoin konsertti, jossa kuullaan Georg Otsin lauluja. Kts. tarkemmin www.turvantalo.fi, etusivun kohta Ajankohtaista. Liput 25 euroa, sis. em. kahvitarjoilun.

Tervetuloa viettämään juhlahetkeä yhdessä!
HELENA HIRVINIEMI
Lähde: Historiatietojen osalta Kaisu Koskue (tarkemmin kotisivuilla kohdassa Historia)


 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti