maanantai 4. maaliskuuta 2013

Turvantalon käsityöaarteet

Turvantalosta on uuden tulemisen myötä muodostunut lammilaisten yhteinen olohuone, johon kokoonnutaan pitämään kokouksia, nauttimaan kulttuuritapahtumista ja viettämään erilaisia juhlia. Turvantalon sisustus tarjoaa rauhalliset puitteet rakentaa jokaisesta tapahtumasta erilaisen ja kauniin yhdessäolon hetken.

Oman tunnelmansa sisustuksessa luovat lammilaisten naisten käsityöt, joita Turvantalossa on nyt useita. Juhlakerrokseen sisään tullessa huomio kiinnittyy ravintolatilan takaseinässä olevaan isohkoon ryijyyn, jonka Lammin maa- ja kotitalousseuran naiset ovat kutoneet vuonna 1995. Ryijy syntyi yhteistyönä. Lammin kunta osti langat ja kutojat Vuokko Vaari, Marjatta Kerttula, Hellin Ahonen, Anni Liukkala ja Helena Nokkonen lahjoittivat työnsä. Ryijy on Eliel Saarisen 1900-luvun alussa suunnittelema ja nimeltään "Ruusu". Sen värit sointuvat hyvin Turvantalon sisustukseen.

Juhlasalissa on tällä hetkellä kaksi Hellin Ahosen valmistamaa kuvatäkkiä. Vuonna 1997 valmistui Liisa ja Jukka Vesterisen suunnittelema kuvatäkki "Onnenapila", joka alun perin sijoitettiin kunnantalon sisääntuloaulaan. Nyttemmin kuvatäkki on sijoitettu Turvantalon juhlasaliin. Samassa tilassa on esillä myös toinen Hellin Ahosen valmistama, Helinä Jaakkolan suunnittelema kuvatäkki nimeltään "Nostalgia" (kuvassa), joka saatiin lahjoituksena Lammin kunnalle vuonna 2000. Viime mainittuun liittyi lahjoittajan toivomus, että työ sijoitetaan nimenomaan Turvantalolle.

Turvantalo on saamassa seinilleen vielä yhden arvokkaan käsityön. Lammin maatalousnaisten Lammin kunnalle vuonna 1965 lahjoittama täkänä nimeltään "Kylämaisema" on tarkoitus sijoittaa portaikon yläpuolelle niin, että se näkyy ravintolatilaan. Täkänän on kutonut Sirkka Jaakkola ja se on ollut Lammin kunnantalossa sijoitettuna kunnanhallituksen huoneeseen.

HELENA HIRVINIEMI, kuva MATTI SIIVONEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti