sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Suunnittelijan ajatuksia Turvantalon sisustussävyistä

Lammin entinen suojeluskuntatalo, Turvantalo, oli siirtynyt Lammin kunnan omistukseen vuonna 1978. Seuraavalla vuosikymmenellä suunniteltiin talon tulevaa käyttöä ja peruskorjausta. Tällöin päädyttiin siihen, että Turvantalon yläkerran tiloja tullaan jatkossa käyttämään kokous- ja juhlatilana. Sisääntulokerroksen tilat päätettiin antaa nuorison sekä urheiluseurojen käyttöön.

Tilat valmistuivat vuonna 1989.

Turvantalon peruskorjauksen yhteydessä sisustuksen suunnittelu annettiin hämeenlinnalaisen sisustussuunnittelijan Eila Virran tehtäväksi. Tiloja on nyttemmin kunnostettu ja mm. seinien maalausta on uusittu Eila Virran silloin laatimien värisuunnitelmien mukaisesti.

Turvantalon sisustuksen väreihin on oltu erittäin tyytyväisiä. Rauhalliset, toisiinsa hyvin sopivat värisävyt antavat rauhalliset puitteet järjestää tilaisuuksia ja elämän erilaisia juhlahetkiä.

Sisustussuunnittelija Eila Virta on kirjoittanut ajatuksiaan mm. värien ja tekstiilien valinnasta näin:

"Sain tehtäväksi Turvantalon sisustuksen. Näiden talojen historia oli jotenkin tuttu. Nyt sitä käytettäisiin uuteen tarkoitukseen ja sanoisinko rauhanomaiseen rinnakkaiseloon.

Ajattelin, että vierailijat tulevat erilaisissa vaatteissaan ja lähtevät taas. Mieleen ei tarvitse jäädä mitään sopimatonta. Tarvitsin vähän aikaa ja mietin mikä on tulevaisuus. Mieleen tuli päivän valkeus ja mäntyjen väri. Otin huomioon Turvantalon värin, tiiliseinät. Jotain, mikä on hyväksi koettu, sen on säilyttävä.

Valaisimet ovat tuttuja jo kouluajoilta. Ainoaksi järkäleeksi tuli esirippu, jonka takana on vuorenhaltijan luola. Sitten valitsin ryijyn ja se kudottiin. Katselimme kunnan silloisen rakennusmestarin kanssa ryijyä, joka on salaperäinen. Olimme iloisia ja tultiin siihen, että kuinka kukin näkee. Se on Kevät.

EILA M. VIRTA
Sis.suunnitt.
Hämeenlinna"

Turvantalon sisustukseen voi tutustua kohdasta Esittely avautuvan Matti Siivosen Kuvagallerian kautta.

HELENA HIRVINIEMI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti