torstai 6. joulukuuta 2012

Lammin oma itsenäisyyspäivän juhla puoltaa paikkaansa

Lammilla vietetään parhaillaan kulttuuriviikkoa. Sen tapahtumat ajoittuvat 30.11.-9.12.2012 väliseen aikaan ja pitävät sisällään myös itsenäisyyspäivän viettämisen juhlallisuuksineen. Viikon tapahtumista vastaa Lammin kulttuuriviikon toimikunta, joka on tehnyt hyvää työtä.

Suomen itsenäisyyden 95-vuotisjuhlaa saatiin 6.12.2012 viettää varsin kauniissa, talvisessa säässä. Päivä aloitettiin jumalanpalveluksella omassa kotikirkossa klo 11.00. Liturgina toimi Heli Ulvinen, häntä avusti Sari Järä. Kanttorina toimi Kimmo Puunenä ja mukana palvelussa oli myös Lammin seurakunnan kirkkokuoro.

Jumalanpalveluksen jälkeen oli kunnianosoitus ja seppeltenlasku sankarihaudoilla. Lippulinnan järjestelyistä vastasi Matti Veräväinen ja puheen piti nuori Miikka Kääriäinen.

Päiväjuhla oli järjestetty tuttuun paikkaan Turvantalolle klo 13.00 alkaen. Sitä ennen saatiin nauttia maittavat juhlakahvit. Juuri äskettäin 40-vuotisjuhlakonserttiaan samassa salissa pitänyt Lammin Soittokunta takasi sopivan isänmaallisen tunnelman tilaisuuteen. Tervehdyspuheen piti Helena Hirviniemi ja juhlapuheen Johannes Koskinen. Musiikillista antia tarjosivat Ystävyyden lauluryhmä ja Lammin lukion opiskelijat.

Mielenkiintoisen katkelman Lammin historiaan toi Lammin menneisyyden henkilöiden esittäytyminen. Kaikkiaan yhdeksän henkilöä oli pukeutunut eri aikakausien asusteisiin esittäen Adam Fredrik Jaakkolaa, Margareta Elisabet Sternvallia, Nikolai Etholenia, Dagmar Lundellia, Alina Halilaa, Fredrik August von Platenia, Ida Seppälää, Hilda Brandtia ja Alfred Kordelinia.

Turvantalon juhlasali täyttyi hetkessä 150 juhlaan tulleesta vieraasta. Parkkipaikat piha-alueella loppuivat ja osa autoilijoista joutui hakemaan paikkaa lähialueilta.

Päivän juhlallisuuksiin osallistuneiden määrä osoittaa kuitenkin sen, että itsenäisyyspäivän viettäminen perinteisin menoin Lammilla puoltaa edelleen paikkaansa ja tuo sitä läheisyyden ja yhteisöllisyyden tunnetta, jota kovasti nykypäivinä peräänkuulutetaan. Tärkeää ei ole vain tilaisuuksien ohjelmallinen anti, vaan myös toistensa tapaaminen ja ajatusten vaihtaminen tuo vaihtelua elämään.

HELENA HIRVINIEMI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti