maanantai 22. helmikuuta 2016

Turvantalo on kasvattanut suosiotaan konserttipaikkana

Turvantalo siirtyi vuoden 2012 alussa Hämeenlinnan kaupungin ja uudelleen perustetun Lammin Turvantalo Oy:n kesken tehdyllä kauppakirjalla pääosin paikalliseen omistukseen. Jo maaliskuussa 2012 pidettiin talossa noin 30 henkilön voimin tilaisuus, jossa käytiin vahvaa keskustelua Turvantalon tarjoamista mahdollisuuksista toimia erilaisten kulttuuritilaisuuksien pitopaikkana.

Keskustelun avasi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, joka katsoi, että paikallinen identiteetti rakentuu kokemuksiin, tarinoihin ja paikkoihin. Turvantalo luo hänen mukaansa jo sanana turvaa, ja paikassa voi jakaa tarinoita. Turvantalo voidaan kokea näin ollen hämäläisyyden ja lammilaisuuden kokemisen paikkana, hän totesi.

Yhteisen toivomuksen mukaisesti kulttuuritilaisuuksien osuus Turvantalon käytössä on lisääntynyt merkittävästi lisäten yhdessä olemista ja yhteisiä kokemuksia. Lammilaisten yhteiseksi olohuoneeksi nimetty paikka on tarjonnut parastaan.

Vuosien varrella talossa ovat konsertoineet niin paikalliset kuin alueelliset ja valtakunnalliset esiintyjät. Näin kulttuuri käsitteenä on tullut huomattavasti lähemmäksi lammilaisia.

Konserttien sarjan aloitti vuoden 2012 keväällä Tuusulan Rantatiekvartetti. Saman vuoden syksyllä kuultiin Jorma Hynnisen ja Ilmari Räikkösen yhteiskonsertti.

Vuonna 2013 Turvantalossa vierailivat Pentti Lasanen, Pekka Sarmanto ja Seppo Hovi yhdessä Angelika Klasin kanssa. 2014 vuorostaan Mari Palo ja Hannu Lehtinen säestäjänään Lasse Hirvi, Pentti ja Roosa Hietanen Heini ja Iina tyttärineen sekä Angelika Klas ja Marion Melnik Seppo Hovin säestyksellä. Myös Masa Orpana Honk –konsertti saatiin Turvantaloon, samoin kuin Jorma Uotisen ja Helena Lindgrenin yhteiskonsertti.

Vanaja Big Bandin musiikista on saatu nauttia parissakin tilaisuudessa keväällä 2013 ja syksyllä 2014. Jälkimmäiseen kuulijoiksi oli kutsuttu myös turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia Lammilta. Keväällä 2013 Hämeenlinnan kaupunginorkesterin soittajia kävi pitämässä koululaiskonsertin yläasteikäisille oppilaille. Linda Hedlundin ja Elisa Järven äitienpäiväkonsertti ajoittui kevääseen 2014.

Vuoden 2015 kulttuuriantia tarjosivat Harmonikkaorkesteri Jyväs-Hanurien "Kirje sieltä kaukaa" -konsertti sekä Georg Otsin laulut, Voice of Finlandin artistien konsertti. Loppuvuodesta kuultiin vielä Toivo Kärjen ja Olavi Virran lauluja Dallape-orkesterin esittäminä.

Konserttejaan Turvantalossa ovat pitäneet niin ikään Hämeenlinnan kamarikuoro, Veikko Ahvenainen sekä Lauluyhtye DOREMIA, Bel Canton ystävät, Lammin Laulu ja Laulupoppoo sekä Hakkalan yläasteen musiikkiluokat.

Listaus ei varmaankaan ole tyhjentävä, mutta osoittaa kiistattomasti konserttien suosion kasvun Lammilla. Ja yleisöä on toki ollut Lammin lisäksi ainakin naapuripitäjistä ja vähän kauempaakin.

Tälle keväälle on tiedossa kuusi erilaista konserttia. Mukaan mahtuvat Raimo Laukan ja Jukka Ojalan sota-ajan laulut, Vanaja Big Bandin konsertti, Sibelius-konsertti sekä Asikkalan musiikkiopiston Lammin toimipisteen oppilaskonsertti, Lammin Laulun kevätkonsertti ja Bel Canton ystävien oopperakonsertti. 
Voidaan siis perustellusti sanoa, että kulttuuri on tullut lähelle kuntalaisia. Enää ei tarvitse välttämättä lähteä lähikaupunkeihin saakka voidakseen nauttia vaikkapa hyvän musiikin tarjoamista elämyksistä. TERVETULOA TURVANTALOON!

HELENA HIRVINIEMI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti